V Portorožu je v okviru 25. konference Kakovost in odličnost v digitalni družbi, ki jo organizira Slovensko združenje za kakovost v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo, potekala okrogla miza z naslovom “Preskok v dodani vrednosti”: vidik izobraževanja in znanosti.

Konferenca, ki se odvija med 10. in 11. novembrom, je namenjena osvetlitvi sodelovanja med javno upravo in gospodarstvom, predvsem v luči spodbujanja kakovosti, ki je skozi Industrijo 4.0 postala tudi digitalna.

Na okrogli mizi je sodelovala tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič, ki je med drugim poudarila, da MIZŠ s projekti kot so Pametna specializacija ipd. spodbujamo nastajanje novih dodanih vrednosti ali pa krepitev že obstoječih. »Vanje se vključujejo predvsem majhna in srednje velika podjetja,« je dejala ministrica in poudarila, da se po kazalnikih mednarodnih primerjav in lestvic konkurenčnosti Slovenija dviguje prav na področju visoko tehnoloških izdelkov.

»V tem mandatu ne le ministrstva, ampak celotne Vlade RS, je poudarek na vse bolj intenzivnem povezovanju izobraževana in gospodarstva, zato pripravljamo vajeništvo ter nove projekte sodelovanja, ne le na izobraževalni verigi, ampak tudi v t.i. odprtih učnih okoljih, del katerega je tudi digitalizacija oz. tehnološko opismenjevanje,« je dejala ministrica.

V pogovoru je ministrica izpostavila tudi, da je pomembno, da šolski sistem zagotavlja dobro splošno znanje, ki se ga lahko hitro nadgradi z aktualno potrebnimi kompetencami. Zato moramo po besedah ministrice ne le pospešiti razvoj izobraževalnih programov, ampak tudi kompetenc učiteljic in učiteljev in vseh, ki strokovno podpirajo izvajanje teh programov.

Ministrica je na okrogli mizi še dejala, da je sama zagovornica uravnoteženega razvoja tehnoloških inovacij in družbenih inovacij. »Včasih namreč pozabimo, da nam tehnološka novost sama po sebi ne prinaša večjega zadovoljstva, ampak je pomembno ali vsak posameznik na koncu to zna sprejeti, uživati in to tudi nadgrajevati. Temu sledijo tudi naši strateški cilji.«

Vir: MIZŠ, 10. 11. 2016

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)