V sredo, 19. marca, je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport potekala novinarska konferenca o višjem strokovnem izobraževanju v Sloveniji. Na njej so spregovorili minister dr. Jernej Pikalo, predsednik Skupnosti višjih strokovnih šol Slovenije dr. Marijan Pogačnik in vodja projektov Skupnosti Višjih strokovnih šol Slovenije Alicia-Leonor Sauli – Miklavčič.

Minister dr. Pikalo je uvodoma poudaril, da je višje strokovno izobraževanje pomemben del izobraževalnega sistema, ki mu želimo posvetiti primerno pozornost, kar se odraža tudi v delovanju višjih šol v Sloveniji. Ob koncu leta 2013 je bila sprejeta novela Zakona o višjem strokovnem izobraževanju in na tej podlagi Pravilnik o vpisu v višje šole. Po besedah ministra višje strokovne šole v Sloveniji delujejo dobro. Z nedavno spremembo zakonodaje so bile odpravljene nekatere anomalije na tem področju.

Višje strokovno izobraževanje je v primerjavi z visokošolskim izobraževanjem bolj povezano z gospodarstvom, študijski programi so bolj fleksibilni, kar je v današnji družbi zelo pomembno, je dejal minister. Potrebno pa je zagotavljati ustrezen nivo kakovosti programov, za kar je pristojna Nacionalna agencija za kakovost visokega šolstva (NAKVIS).

Za študijsko leto 2014/15 je prosta mesta razpisalo 49 višjih strokovnih šol, 26 javnih, 23 zasebnih, od tega imata 2 šoli koncesijo. Gre za rahlo povečanje števila vpisnih mest, glede na letošnje študijsko leto. Največ študijskih mest je na voljo na področju tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva. Ti programi predstavljajo približno tretjino vseh razpoložljivih mest na rednem in izrednem študiju. Novost v študijskem letu 2014/15 je nov študijski program Avtoservisni menedžment.

Minister je še poudaril, da je Skupnost višjih strokovnih šol zelo uspešna, ne le v Sloveniji, temveč tudi v mednarodnem okolju in dodal, da se druge države želijo zgledovati po Sloveniji glede sistema višješolskega izobraževanja, saj ta prinaša dobre rezultate.

Vir in videoposnetek: MIZŠ, 19. 3. 2014

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)