10 junija je bilo na slovesnosti v amsterdamski zgodovinski koncertni dvorani Concertgebouw odlikovanih 27 dobitnikov letošnje nagrade za kulturno dediščino / nagrade Europa Nostra. Nagrade sta podelila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou ter predsednik organizacije Europa Nostra in svetovno znan tenorist Plácido Domingo. Izmed 27 zmagovalnih projektov jih je šest prejelo glavno nagrado za najbolj izjemne dosežke na področju kulturne dediščine. Slovesnosti se je udeležilo okoli 1 500 obiskovalcev, med drugim tudi nizozemska princesa Margriet.

“Vsi dobitniki predstavljajo izjemne dosežke na področju kulturne dediščine ter bodo v navdih strokovnjakom in prostovoljcem, brez katerih bi bila naša dediščina velikokrat ogrožena. Kulturna dediščina je ključen del evropske kulturne raznovrstnosti in skupne zgodovine, ki povezuje našo preteklost, sedanjost in prihodnost. Pomaga oživljati soseske in povezuje ljudi iz različnih okolij. Pripomogla je tudi k temu, da je Evropa postala najbolj priljubljena turistična destinacija na svetu, in bistveno prispeva h gospodarstvu Unije,” je povedala komisarka Androulla Vassiliou.

“Ti zgledni dosežki nosijo jasno sporočilo vsem v Evropi. Dodana vrednost kulturne dediščine je ključna za Evropo, za gospodarstvo in socialno kohezijo, predvsem pa za naš občutek pripadnosti ter občutek ponosa in sreče,” je dodal predsednik organizacije Europa Nostra Plácido Domingo.

Šest dobitnikov glavne nagrade:

Vir in več informacij: Evropska komisija, 10. 6. 2011

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)