Republika Slovenija Zoisove nagrade pod tem imenom podeljuje že vse do leta 1997 za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti. Odbor Republike Slovenije za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti vsako leto podeli največ 15 nagrad in priznanj. Letos se bo hibridni dogodek odvil 1. 12. 2020 zvečer.

Zoisove nagrade in priznanja s področja vseh znanstvenih ved se podeljujejo raziskovalkam in raziskovalcem, ki so s svojimi dosežki trajno prispevali k razvoju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji.

Od leta 2005 Republika Slovenija podeljuje tudi Puhova priznanj ter od leta 2018 tudi Puhove nagrade, ki se podelijo posameznicam ali posameznikom, ki so zaslužni za izume, tehnološke in netehnološke razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov vseh znanstvenih področij pri uvajanju novosti v gospodarsko in družbeno prakso.

Od leta 2017 Republika Slovenija za pomembne dosežke pri promociji in razvoju slovenske znanstvene in razvojne dejavnosti v tujini podeljuje tudi priznanje z nazivom Ambasador znanosti Republike Slovenije.

Vir in več informacij: Direktorat za znanost, MIZŠ, november 2020

 

(Skupno 92 obiskov, 1 današnjih obiskov)