Na dogodku, ki je potekal v okviru Evropskega mladinskega tedna v Antwerpnu, so bili trije projekti Evropske prostovoljne službe nagrajeni kot simbol pomena in vpliva, ki ga ima Evropska prostovoljna služba že petnajst let na evropske mlade.

Komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mladino Androulla Vassilou je dejala, da je Evropska prostovoljna služba v petnajstih letih omogočila že več kot 50.000 prostovoljcem iz vse Evrope opravljati prostovoljno delo v drugi državi in je prepoznana kot ena izmed evropskih zgodb o uspehu. Predsednik Barroso pa je poudaril, da so mladi evropski prostovoljci vrstnikom in vsem Evropejcem pokazali, da Evropska unija ne pomeni le skupnega trga, ampak je prostor, kjer milijoni ljudi ukrepajo in posvetijo svoje življenje za gradnjo boljše skupnosti.

Projekti so bili nagrajeni v treh različnih kategorijah: globalna družba, inovativna družba in vključujoča družba. Dogodka se je udeležilo približno 75 bivših EVS prostovoljcev in predstavnikov njihovih gostiteljskih organizacij – nevladnih organizacij in občin, sodelovali pa so tudi pri razpravi o pobudi Mladi in mobilnost, na kateri so podarili pomen neformalnega učenja pri celotnem izobraževalnem procesu mladih.

Komisarka Vassilou je pri zaključku razprave poudarila, da je zaznala težave pri prepoznavanju neformalnega učenja, zagotovila pa je, da čeprav je znotraj pobude Mladi in mobilnost formalno učenje prevladujoče, ima neformalno učenje enako velik pomen.

Vir: Evropska komisija, 23. 5. 2011 in Eurodesk SI, 2. 6. 2011

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)