Statistično društvo Slovenije deluje 35 let in združuje statistike, ki se s statistiko ukvarjajo na raziskovalnem in izobraževalnem področju ter na področju uradne statistike. Pri tem po besedah predsednika društva prof. dr. Andreja Blejca najbolj izstopa zelo dobro sodelovanje med akademsko in uradno statistiko. To se izraža zlasti v letnih mednarodnih konferencah Uporabna statistika (Applied Statistics) in Statistični dnevi (Statistical Days).

Uspešno delovanje članov ne le v okviru društva je porodilo zamisel o priznanjih Statističnega društva Slovenije za izjemne dosežke, poimenovanih po Marijanu Blejcu, enem izmed začetnikov in uvajalcev statistike v Sloveniji. Na skupščini društva 29. marca letos so člani sprejeli pravilnik o podeljevanju priznanj, ki ureja podeljevanje treh vrst priznanj:

 

  • Blejčevo priznanje
  • naziv častni član društva
  • priznanje odličnosti statističnega poročanja v medijih.

 

Prva priznanja Statističnega društva Slovenije so bila podeljena v sredo, 24. oktobra 2012. Blejčevo priznanje je prejela prof. dr. Anuška Ferligoj, tudi predsednica Statističnega sveta RS. Častni član društva je postal gospod Franta Komel, nekdanji direktor takratnega Zavoda SRS za statistiko in iniciator registrsko usmerjene statistike. Priznanje za odličnost v poročanju o statistiki v medijih pa je dobilo uredništvo Dnevnikovega Objektiva.

Vir: SURS, 29. 10. 2012

(Skupno 30 obiskov, 1 današnjih obiskov)