V Narodnem muzeju v Ljubljani je bila 24. januarja prireditev ob podelitvi štipendij Za ženske v znanosti 2013. Štipendije podeljujeta Unesco in L’Oreal. Na prireditvi je udeležence nagovoril minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk in slovesnost označil kot posebno med številnimi, ki se jih je udeležil v minulem letu ministrovanja.

Njena posebnost je v tem, je dejal minister, da tokrat ne nagrajujemo konca nekega dela, temveč njegov začetek, bistvo te nagrade ni diploma, temveč perspektiva, ki jo s štipendijo dajemo mladim, da s svojim delom nadaljujejo. »Z nagrado odpiramo dodatno okno v svet, dajemo možnost mladim, da s preseganjem državnih in včasih evropskih meja dodajo svojemu obzorju globalno dimenzijo, brez katere si danes težko zamišljamo raziskovanje in znanost nasploh, je dejal minister dr. Turk.

Štipendije za Ženske v znanosti so namenjene raziskovalnim projektom naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, njena dodatna vrednost je, da spodbujajo raziskave z visokim etičnim standardom, saj ne smejo vključevati testiranja na živalih. Še posebej pohvalno pa je, je dejal minister, da podpirajo te štipendije ženske v znanosti. Ko smo pred nekaj meseci slavili prejemnike Zoisovih nagrad, je bilo očitno, da je bilo med nagrajenci zelo malo žensk. To razmerje je treba spremeniti, je prepričan minister dr. Turk, tudi z boljšimi pogoji za delo znanstvenic.

Štipendije Unesco in L’Oreala Za ženske v znanosti so letos podelili že sedmič. S tem že sedmič v Sloveniji odpiramo prihodnost mladim raziskovalkam in jim omogočamo, da nadaljujejo svoje delo na visoki kakovostni ravni.

Vir: MIZKŠ, 24. 1. 2013

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)