V dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani je bila 3. oktobra slovesna podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva za leto 2013. Odbor za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva 2013 je odločil, da letos podeli 11 nagrad in sicer na šestih področjih: 1 nagrado za predšolsko vzgojo, 2 za osnovno šolo, po 3 za srednje in visoko šolstvo ter po 1 za področje izobraževanja odraslih in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Štiri od teh nagrad so za življenjsko delo, sedem pa jih je za izjemne dosežke na področju šolstva.

Udeležence je nagovoril minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo. Poudaril je, da danes slavimo tiste najboljše v pedagoškem poklicu. Ob tem pa izpostavil, da učiteljski poklic ni zgolj poklic, ni zgolj služba. Je od nekdaj mnogo več. “Učitelji ste svoboda in prihodnost,” je dejal minister.

Ker se je pravkar vrnil s srečanja ministrov za izobraževanje držav članic OECD, je povedal, je zelo vesel, ko ugotavlja, da Slovenijo uvrščajo v zelo ozek krog držav, ki jih odlikuje visoka kvaliteta izobraževalnega sistema.

“Na MIZŠ se skupaj s tistimi, ki soustvarjajo pedagoški sistem in procese, ukvarjamo z iskanjem ustreznih odgovorov na vprašanja kaj vse je in kaj bo pomembno v bodoče, kaj je ključno za izobraženost posameznikov, za narod, državo, samostojnost, samobitnost itd. Ker si želimo novih kreativcev, razvoja novih telentov in uspešnih lastnikov gledamo v obdobje 20 do 30 let naprej in bomo tudi v prihodnje ohranjali državo, našo samostojnost in samobitnost,” je dejal dr. Pikalo.

Ob koncu je minister čestital vsem nagrajencem, se zahvalil za ves trud učiteljev in jim čestital pred 5. oktobrom, svetovnim dnevom učiteljev.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil rektor Univerze v Ljubljani dr. Ivan Svetlik. V nagovoru se je dotaknil odgovorov na mnoga vprašanja, ki jih mora dober pedagog poznati, če želi delati dobro. Med njimi je izpostavil zlasti znanje, kako preseči generacijske razlike in vzpostviti stik z mladimi, ki odraščajo v popolnoma drugem in drugačnem okolju kot je odraščala njegova genaracija. Dodal je, da so danes velik zalogaj zlasti vzgojni elementi, saj so le-ti tisti, na katere mnogi pozabijo.

Nagrade in nagrajenci:

  • nagrada za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje: Vrtec Vodmat Ljubljana
  • nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva: Marija Mahne, Marinka Šuštar
  • nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva: Majda Škrinar Majdič, Damijan Močnik, dr. Marina Rugelj
  • nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva: dr. Lucija Čok, dr. Zdenko Medveš
  • nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva: dr. Mara Cotič
  • nagrada za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih: Ida Srebotnik
  • nagrada za življenjsko delo na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebamidr. Franci M. Kolenec

Vir: MIZŠ, 3. 10. 2013

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)