Sodelavci Zavoda Nefiks so skupaj z Društvom mladinski ceh v okviru projekta Omrežen.si pripravili tretjega v nizu Podjetnih petkov. Po dveh uspešnih dogodkih v Hidrii in Ljubljanskih mlekarnah, je Podjetni petek v Gorenju tudi tokrat navdušil udeležence in gospodarstvenike.

Projekt Podjetni petek je bil zasnovan iz zaznane potrebe mladih, ki ob vključenosti v formalni sistem izobraževanja pogrešajo večje povezovanje z gospodarstvom. Prav pomanjkanje tovrstnih aktivnosti mladim povzroča težave tudi ob vstopu na trg dela in iskanju zaposlitve. Organizatorji po treh Podjetnih petkih glede na odzive udeležencev opažajo, da je povezava z gospodarstvom ena najšibkejših točk slovenske izobraževalne in zaposlovalne politike.

Podjetni petek je tako eden redkih načinov, da mladi spoznajo delovne procese in delovanje velikih podjetij. Še bolj pomembno je, da iz prve roke, od kadrovnikov in strokovnjakov na področju zaposlitvene pismenosti izvedo, kaj se od njih pričakuje ob iskanju zaposlitve. Med pridobljenimi informacijami so temeljne naslednje: kako napisati prijavo na razpisano delovno mesto, kaj je motivacijsko pismo, kaj paziti pri sestavi življenjepisa in kaj pričakovati na zaposlitvenih razgovorih.

Mladi se torej po zaključku šolanja soočajo z visoko brezposelnostjo in pomanjkanjem delovnih izkušenj, podjetja pa opozarjajo tudi na visoko neskladje ponudbe in potreb po kadrih na trgu dela. Vse navedeno ima daljnosežne negativne posledice za pridobivanje zaposlitve, osamosvajanje in življenje posameznikov, projekt Podjetni petek pa je eden redkih, ki skuša preseči široko razdaljo med zaposlovalci in iskalci zaposlitve.

Kontakt za več informacij: Tadeja Ozebek, tadeja@talentirana.si, 041 919 421

Vir: omrezen.si, 27. 3. 2011

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)