Od marca 2023 je Služba za digitalizacijo izobraževanja na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (SDI MVI) s svojo predstavnico aktivno vključena v Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora.

MVI (v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo – ZRSŠ) že zelo dolgo časa aktivno deluje na področju zagotavljanja varnega in spodbudnega učnega okolja (VSUO). Na ministrski spletni strani Prepoznavanje in preprečevanje nasilja v šolah boste našli osnovne informacije in Protokol za ravnanje zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih zavodih ob zaznavi medvrstniškega nasilja (navodila je leta 2022 z nekaj spremembami dopolnila redakcijska skupina ZRSŠ).

Center za varnejši internet, v sklopu katerega je vzpostavljena točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, osvešča o vsebinah, kot so:

Vsebine so kakovostne in konkretne ter primerne tako za starše kot za učitelje in učence. Ob letošnjem Dnevu varne rabe interneta so organizirali spletni dogodek ter mlade opozorili na problematiko neprimernih pornografskih spletnih vsebin, s katerimi se mladostniki srečajo že zelo zgodaj, nanje pa imajo številne negativne vplive.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je zelo aktiven na področju mladostnikov. Pripravili so z informacijami podprto in mladostnikom primerno naslovljeno spletno #tosemjaz, ker lahko stopijo v stik tudi s strokovnjakom. Pripravili so tudi konkretne vsebine, delavnice za šole in učitelje, ki posegajo na temeljna področja mladostnikovega življenja. Program je uvrščen v Nacionalni program za duševno zdravje 2018–2028 in predviden za postopno sistemsko uvajanje v šolski prostor. Vsebine si lahko preberete in ogledate v javno dostopno digitalizirani izdaji Priročnika za preventivno delo z mladostniki Zorenje skozi To sem jaz.

Tudi na spletnih straneh Policije boste našli vsebine, s katerimi želijo staršem, otrokom in najstnikom svetovati ter jih ozaveščati.

Vir in več informacij: SIO, 8. 5. 2023

(Skupno 64 obiskov, 1 današnjih obiskov)