V četrtek, 15. maja, so se prvič po prenehanju mandata zadnje vlade in po nekajtedenskem premoru znova sestali predstavniki sindikatov javnega sektorja z ministrom za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Gregorjem Virantom. Kot je po pogajanjih izčrpno poročala Slovenska tiskovna agencija, vlada in sindikati na tem prvem srečanju niso dosegli premikov o ukrepih v javnem sektorju za leto 2015. Vladna stran vztraja pri podaljšanju veljavnih ukrepov. O tem so se nekateri sindikati pripravljeni pogovarjati, ne želijo pa dodatnega zmanjševanja zaposlenih. A po oceni vlade, ki opravlja tekoče posle, bi moralo biti znižanje števila zaposlenih okoli dvoodstotno.

V proračunu za prihodnje leto je glede na letos predvidena za tri odstotke nižja masa za plače v javnem sektorju, ob tem da bi brez drugačnega dogovora konec leta prenehala veljati večina aktualnih ukrepov za obvladovanje plačne mase. Po izračunih naj bi triodstotno znižanje plačne mase znašalo približno 83 milijonov evrov.

Na dnevnem redu pogovorov so bile tudi spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na uskladitev z odločbo ustavnega sodišča glede kvoruma za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor in na reševanje problematike vračila preveč izplačanih plač. O obeh spremembah so sicer pogajalci že opravili kar nekaj usklajevanj.

Cela novica in vir: SVIZ, 16. 5. 2014

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)