Slovensko sociološko društvo vabi na pogovor o zborniku Kaj po univerzi?, ki bo v sredo, 5. marca 2014, ob 17:00 v Trubarjevi hiši literature.

Sodelujejo: Luka Culiberg, Primož Krašovec, Jaša Lategano in Rastko Močnik.

Vljudno vabljeni!

Knjiga analizira procese, ki potekajo v evropskem in posebej v slovenskem visokem šolstvu v zadnjih desetih letih.
Standardizacija pouka, vse večji administrativni nadzor na izvajanjem, vse bolj utilitaristična naravnanost ustanov pospešeno odpravljajo značilnosti univerzitetnega procesa in univerze spreminjajo v specializirane tečaje po srednji šoli.

V Sloveniji se na eni strani bliskovito množijo zasebni samostojni visokošolski zavodi z majhnim številom študijskih programov. Na drugi strani poteka administrativna centralizacija na javnih univerzah. Četudi sta procesa formalno nasprotna, imata iste učinke: izgon teorije, nadzor nad akademskimi praksami in discipliniranje njihovih nosilcev. V Sloveniji ti procesi pospešujejo periferizacijo in pomagajo k splošnemu drsenju v neokolonialno odvisnost.

Knjiga poskuša, tudi skozi prizmo zasedbe Filozofske fakultete od novembra 2011 do januarja 2012, odgovoriti na vprašanje, kako v tem položaju rešiti tisto, kar je dobrega nekdaj prinašala univerza.

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)