Na Dan samostojnosti in enotnosti je predsednik države Borut Pahor v sodelovanju z Društvom VTIS (Društvo v tujini izobraženih Slovencev) tudi letos gostil slovenske študente, raziskovalce in profesorje, ki delujejo v tujini. Namen tovrstnih pogovorov in srečanj je predvsem, da se Slovenci v tujini povezujejo in ustvarjajo tudi projekte v naši domovini. V uvodni razpravi so sodelovali:

  • dr. Mark Pleško, Cosylab;
  • dr. Nejc Hodnik, Kemijski inštitut;
  • dr. Jernej Ule, University College of London;
  • dr. Aleš Pustovrh, ABC pospeševalnik in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Srečanja se je udeležila tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in ob tej priložnosti predstavila nekaj pomembnejših projektov, s katerimi v Sloveniji spodbujamo medsebojno sodelovanje ter ustvarjamo nove priložnosti za slovenske raziskovalce v tujini. Ob krepitvi raziskovalnega kroženja znanja je pomembno tudi iskanje povezav s slovenskimi podjetji in podjetniškimi iniciativami, je med drugim dejala ministrica. »Kroženje znanja in možganov je danes domena celotnega sveta,« je še poudarila in pozvala mlade raziskovalce v tujini, ki dobro poznajo evropski raziskovalni prostor, da svoje izkušnje in znanje na tem področju delijo z drugimi raziskovalci v Sloveniji ter iščejo skupne možnosti sodelovanja, kar bo krepilo tudi razvoj bazične znanosti v Sloveniji.

Sicer pa je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Društvom VTIS v petek, 23. decembra 2016, na MIZŠ organiziralo 1. simpozij slovenskih raziskovalcev v tujini, ki sta ga odprla predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič. Dogodek je bil namenjen predstavitvi raziskovalnega dela slovenskih raziskovalk in raziskovalcev, ki svojo raziskovalno dejavnost opravljajo na izobraževalno-raziskovalnih ustanovah v tujini. Predstavljeni pa so bili tudi najpomembnejši raziskovalni dosežki slovenskih raziskovalk in raziskovalcev, ki delujejo v tujini. Na simpoziju so med drugim predstavniki Društva VTIS ministrici predali brošuro z izzivi in predlogi, ki jo bodo po besedah ministrice obravnavali na vladni ravni, saj terjajo širši, strokovni premislek in medresorski pristop.

Vir: MIZŠ, 26. 12. 2016

(Skupno 95 obiskov, 1 današnjih obiskov)