Na predvečer svetovnega dneva učiteljev, je v Grand Hotelu v Ljubljani 4. 10. potekala jubilejna, 50. podelitev nagrad Republike Slovenije na področju šolstva.

Slavnostni nagovor je imel predsednik države Borut Pahor, prisotne pa je nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič. V svojem pozdravnem nagovoru je ministrica med drugim izpostavila pomen zaupanja za ohranjanje slovenskega izobraževalnega sistema in za njegov nadaljnji razvoj. Že danes je ta po njeni oceni mednarodno primerljiv in mnogokrat označen kot kakovosten, celo odličen. Prav učitelj pa je tisti, ki mu moramo zaupati, saj je gradnik znanja, je poudarila ministrica.

Nagrade so pod imenom Žagarjeve nagrade prvič podelili 26. oktobra 1957. Nagrada je bila namenjena najzaslužnejšim prosvetnim delavcem kot “izredno družbeno priznanje”. V posameznem letu se je podelilo od pet do enajst nagrad, kar je tudi z Zakonom o nagradah RS na področju šolstva najvišje možno število. 

Letos je odbor nagrade podelil na petih področjih, in sicer eno nagrado za predšolsko vzgojo v vrtcih, dve nagradi za osnovno šolo, eno nagrado za področje osnovnega glasbenega šolstva, pet nagrad za področje visokega šolstva in dve nagradi za področje izobraževanja otrok s posebnimi potrebami. Pet nagrad je podelil za življenjsko delo, šest pa za izjemne dosežke na področju šolstva.

Vir in več o podeljevanju ter o nagrajencih: MIZŠ, 4. 10. 2016 in ACS, 5. 10. 2016

 

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)