Center za raziskovanje javnega mnenja je predstavil rezultate decembrske javnomnenjske raziskave Politbarometer (pdf), v kateri so obravnavana naslednja vprašanja: kazalci splošnega zadovoljstva, podpora vladi, zaupanje v institucije sistema, strankarska opredeljevanja in ostala aktualna vprašanja.

SVIZ posebej izpostavlja podatek o zaupanju v osrednje državne in družbene ustanove, kjer je šolstvo takoj za zdravstvom in skupaj z vojsko na drugem mestu najbolj zaupanja vrednih. Zanimivo je tudi, da šolstvu v primerjavi z vsemi drugimi ustanovami “ne zaupanajmanjši delež vprašanih.

V primerjavi odgovorov glede zaupanja v ustanove v različnih časovnih obdobjih (maj, oktober in december 2010) se izkaže, da je šolstvo s povprečno oceno (na lestvici od 1 – najmanj zaupa do 5 – najbolj zaupa) 3,29 skupaj z zdravstvom na drugem mestu. Na prvem mestu z oceno 3,31 je vojska, vendar je ocena zaupanja vojski padla z majske 3,57 in oktobrske 3,60 na omenjenih 3,31. V istem obdobju se je zaupanje v šolstvo znižalo le za 0,09 točke, in sicer s 3,38 oz. 3,35 na prej navedeno oceno 3,29.

Vir: SVIZ, 17. 12. 2010

(Skupno 30 obiskov, 1 današnjih obiskov)