Pred kratkim je bila objavljena raziskava mednarodne nevladne organizacije “Save the Children” (Rešimo otroke) o položaju mater po svetu z naslovom »Prehrana v prvih 1000 dneh«, ki analizira prehranjevanje otrok in položaj mater ter žensk v 165 svetovnih državah. Slovenija se po tej raziskavi  v svetovnem merilu na področju družinske in otroške politike in politike žensk uvršča med prvih dvanajst razvitih držav in glede dojenja na sam vrh lestvice.

Raziskava analizira prehranjevanje otrok v 165 svetovnih državah in položaj mater ter žensk. Izhaja iz podatkov nacionalnih vlad, raziskovalnih instituciji in mednarodnih organizaciji, kot tudi na lastnih izračunih. Poleg držav v razvoju analizira tudi ukrepe razvitih industrijskih držav in jih uvršča na podlagi indikatorjev (kazalnikov),  po uspešnosti sprejetih ukrepov.Med 36 industrijsko razvitih držav v svetu je Norveška na vrhu meritve z 98 točkami,  Slovenija pa na drugem mestu z 96 točkami in oceno zelo dobro, kot Norveška.

Save the Children je v raziskavi določil tudi indeks mater in razvrstil 165 držav, 43 razvitih držav in 122 držav v razvoju po zdravstvenih kazalcih, blaginji mater in socialni varnosti mater. Na kratko kazalec določa položaj (zdravstveni, izobraževalni, ekonomski in politični) žensk ter položaj otrok v nacionalni državi. Po indeksu mater je Slovenija v letu 2012 uvrščena v tir 1 na trinajsto mesto, po indeksu žensk in indeksu otrok pa na 12 mesto, takoj za Nemčijo. Kazalci, ki določajo status žensk so: maternalna umrljivost, odstotek žensk, ki uporablja moderno kontracepcijo, usposobljen kader za rojstvo otrok, pričakovana življenjska doba žensk,  pričakovano formalno izobraževanje žensk, razmerje med žensko in moško plačo, starševsko nadomestilo, udeležba žensk v nacionalnih vladah. Kazalci, ki določajo blaginjo otrok so: stopnja umrljivosti, podhranjenost otrok, stopnja vključenosti otrok v predšolsko, osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje.

Celotna novica in vir: MDDSZ, 6. 6. 2012

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)