Republika Slovenija si skladno z “Resolucijo Republike Slovenije o mednarodnem razvojnem sodelovanju do 2015” prizadeva za krepitev prisotnosti v Afriki, ki je opredeljena kot tretje geografsko prednostno območje slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja. Septembra 2010 je Ministrstvo za zunanje zadeve sklenilo sporazum s Prostovoljci Združenih narodov (United Nations Volunteers – UNV), ki omogoča napotitev prostovoljcev na predstavništva Združenih narodov in drugih organizacij v državah v razvoju. Prva slovenska prostovoljka v okviru tega programa je na Zelenortskih otokih eno leto delala v skupni pisarni organizacij UNDP – United Nations Development Programme, UNFPA – United Nation Population Fund in UNICEF – United Nations Children’s Fund (okoljska enota).

V skladu z dogovorom med Slovenijo in UNV bo drugi enoletni program z nazivom Population and Development Specialist – Strengthening capacities for Population and Development interventions (Result 7: Youth, women and marginalized groups’ voluntary participation in recovery and development decision-making is enhanced) ponovno potekal na Zelenortskih otokih.

Program Prostovoljci Združenih narodov – UNV s prostovoljstvom prispeva k miru in razvoju po vsem svetu. Prostovoljstvo je močna motivacija za dejavno vključevanje posameznikov v spopadanje z izzivi razvoja in lahko spremeni njegov potek in naravo. UNV se skupaj s partnerji zavzema za priznanje prostovoljcem, jih vključuje v razvojno načrtovanje in poskuša mobilizirati čim več prostovoljcev po celem svetu. Prostovoljstvo sprejema kot univerzalno in vseobsežno in ga priznava v njegovi različnosti ter priznava tudi vrednote, na katerih temelji: svobodna volja, predanost, aktivno sodelovanje in solidarnost.

Izbirni postopek vodi UNV, ki bo kandidate o nadaljnjih korakih postopka obvestil po elektronski pošti. Več informacij in podroben opis projekta lahko najdete na http://www.mzz.gov.si/si/zunanja_politika/mednarodno_razvojno_sodelovanje_in_humanitarna_pomoc/javne_objave/  o UNV pa na http://www.unv.org/.

Vir: UL, 10. 5. 2013

(Skupno 37 obiskov, 1 današnjih obiskov)