Ob mednarodnem tednu odprtega dostopa (24.–30. oktober) boste FDV spoznali tudi kot fakulteto odprtega dostopa do znanstvenih izsledkov, fakulteto odprtega objavljanja in fakulteto odprtih podatkov. NA FDV že od leta 2002 gradijo zbirke polnih besedil družboslovnih člankov in zaključnih del študentov. Avtorji s FDV imajo med vsemi fakultetami UL, pa tudi drugimi visokošolskimi zavodi, največje število odprtodostopnih objav v repozitorju UL, ki so dostopne tudi preko Nacionalnega portala odprte znanosti. Na fakulteti deluje tudi Arhiv družboslovnih podatkov, ki je vodilni slovenski repozitorij raziskovalnih podatkov.

Zato v okviru svetovnih dogodkov v tem tednu izobražujemo o koristih odprtega dostopa, delimo dobre izkušnje in si prizadevamo za odprti dostop, ki poveča izkoristek vloženih raziskovalnih sredstev, poveča vidnost in uporabo raziskav, olajša dostop do razpoložljive literature. Odprti dostop tako bogati znanost in spodbuja razvoj.

POP-UP KAVARNA ODPRTE ZNANOSTI se bo pojavila 26. oktobra ob 15. uri v avli FDV in izginila ob 20. uri.

POP-UP kavarna odprte znanosti je enkratna priložnost, da v pogovoru ob kavi ali čaju izveste več o spodnjih temah:

  • Odprtodostopne objave FDV-jevcev, odprtodostopne knjige Založbe FDV, spletni vodiči po odprtem dostopu.
  • Ali vaša najljubša znanstvena revija dovoljuje odprti dostop?
  • Zakaj in kako shraniti objavo v Repozitorij UL?
  • Postanite vidni, bolj brani, bolj citirani: merjenje raziskovalnega vpliva s tradicionalnimi in alternativnimi načini.
  • Tudi raziskovalni podatki so lahko odprti!
  • To nima zveze z odprtim dostopom: sporne revije, nepoštene založniške prakse, izmišljene konference …

Vir: FDV, 20. 10. 2016

(Skupno 19 obiskov, 1 današnjih obiskov)