Evropska komisija je 29. junija sprejela poročilo o strateškem predvidevanju za leto 2022 z naslovom „Tesno povezovanje zelenega in digitalnega prehoda v novih geopolitičnih razmerah“.

Poročilo v kontekstu priprav na pospešitev obeh prehodov opredeljuje deset ključnih področij ukrepanja, katerih cilj je doseči kar največje sinergije in doslednostpodnebnih in digitalnih ambicij EU. S tem bo EU okrepila svojo medsektorsko odpornost in odprto strateško avtonomijo ter bila bolje pripravljena na spoprijemanje z novimi svetovnimi izzivi do leta 2050.

Evropa v luči ruske agresije proti Ukrajini pospešeno prevzema vodilni položaj v svetu na področju podnebnih ukrepov in digitalizacije ter pozorno spremlja ključne izzive, od energije in hrane do obrambe in novih tehnologij. Poročilo o strateškem predvidevanju zato predstavlja v prihodnost usmerjeno in celovito analizo medsebojnih vplivov med obema prehodoma ob upoštevanju vloge novih tehnologij ter geopolitičnih, družbenih, gospodarskih in regulativnih dejavnikov.

Vir in več informacij: Predstavništvo EK v Sloveniji, 29. 6. 2022

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)