Na spletni strani Sveta Evropske unije je objavljeno poročilo Sveta za konkurenčnost, ki se je maja odvil v Bruslju.

Vir in informacije o seji: Svet Evropske unije, Seja št. 3620, 28.–29. 5. 2018Seja št. 3620, 28.–29. 5. 2018

 

Ponedeljek, 28. maj: Notranji trg in industrija

Svet se je dogovoril o splošnem pristopu glede uredbe, s katero naj bi izboljšali vzajemno priznavanje blaga, ki se trži v drugi državi članici.

Na različnih področjih notranjega trga moramo preseči še celo vrsto umetno ustvarjenih ovir. Številne so posledica uporabe različnih pravil v neharmoniziranih sektorjih ali slabega izvrševanja načel vzajemnega priznavanja. Današnji dogovor bo pripomogel k spodbujanju prostega pretoka blaga na notranjem trgu in tako olajšal dostop do trga za naša podjetja, kar bo na koncu koristilo vsem evropskim potrošnikom.

Emil Karanikolov, bolgarski minister za gospodarstvo

Ministri in ministrice so razpravljali o nedavnem predlogu za spodbujanje poštenih praks za podjetja, ki poslujejo prek spletnih platform.

V okviru tradicionalnega „pregleda stanja na področju konkurenčnosti“ so ocenili konkretne učinke notranjega trga na industrijsko bazo EU z vidika konkurenčnosti in produktivnosti.

Torek, 29. maj: Raziskave, inovacije in vesolje

Ministri in ministrice so opravili orientacijsko razpravo o raziskavah in inovacijah v okviru naslednjega finančnega okvira EU za obdobje 2021–2027.

Večje javne naložbe v raziskave in inovacije so pomembne, a ne zadostujejo. Rezultate znanstvenih raziskav moramo izkoristiti in jih biti zmožni prenesti v praktične načine uporabe, ki lahko pripomorejo k reševanju družbenih izzivov ali ustvarjanju proizvodov, s katerimi se izboljša življenje ljudi.

Emil Karanikolov, bolgarski minister za gospodarstvo

Svet se je dogovoril, da bodo raziskovalne dejavnosti, ki potekajo v okviru raziskovalnega programa Euratoma, podaljšane do leta 2020.

Svet je sprejel sklepe o pospeševanju kroženja znanja v EU in sklepe o evropskem oblaku za odprto znanost. Seznanil se je tudi z napredkom pri predlogu za ustanovitev skupnega podjetja za visokozmogljivo računalništvo.

Ministri in ministrice so razpravljali o prihodnosti evropske vesoljske politike, zlasti v okviru enotnega digitalnega trga.

Z vidika digitalnega gospodarstva ima vesolje vedno večjo vlogo. Gre za nevidno infrastrukturo, ki se uporablja za pridobivanje in širjenje podatkov in informacij. Zaradi tega se pojavljajo nove oblike poslovnih modelov.

Emil Karanikolov, bolgarski minister za gospodarstvo

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)