V času spomladanskega zaprtja so za zasloni preživeli dvakrat več časa kot običajno, tri četrtine otrok pa je poročalo, da so se že srečali z novicami, za katere ocenjujejo, da so lažne, kažejo delni izsledki primerjalne raziskave o Digitalnem življenju otrok v časih koronakrize (KiDiCoTi).

»Slovenski otroci so med spomladanskim zaprtjem v povprečju za zasloni preživeli nekaj manj kot sedem ur (6,69) na dan, od tega je bilo šolskega dela za skoraj štiri ure (3,85 ure),« našteva Bojana Lobe iz Centra za metodologije in informatiko na FDV. Več kot polovica časa je bila namenjena šolskim aktivnostim.

Pridruženi raziskovalni center Evropske komisije (JRC – Cyber & Digital Citizens’ Security Unit – Directorate E – Space, Security and Migration) v sodelovanju s številnimi evropskimi univerzami in s FDV izvaja raziskovalni projekt, katerega namen je proučiti spremembe otrokovega digitalnega udejstvovanja v času koronakrize (in po njej). V njem najdete tudi podatke o zaznavanju škodljivih vsebin, sovražnega govora, tveganjih, povezanih s spletno varnostjo in osebnimi podatki.

Obsega 11 evropskih držav: Avstrijo, Francijo, Irsko, Italijo, Nemčijo, Norveško, Portugalsko, Romunijo, Španijo, Švico in Slovenijo. Podatki so zbirali med junijem in avgustom 2020 z anketo, ki jo je izpolnilo 6.195 otrok, starih med 10 in 18 let ter 6.195 njihovih staršev.

Vir in več informacij: SIO, 16. 2. 2021, FDV UL in EU science hub

(Skupno 134 obiskov, 1 današnjih obiskov)