Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je na neformalnem zasedanju ministrov za raziskave v Dublinu v svojem nagovoru poudaril potrebo po izboljšanju merjenja gospodarskih in družbenih učinkov javno financiranih raziskovalnih dejavnosti. Meni, da so za to potrebne sodobne, dinamične in učinkovite univerze, ki omogočajo nastanek odličnega znanja in kadrov.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je minister izpostavil, da so potrebne tudi prožne in aplikativno usmerjene univerze, ustvarjalne raziskovalne institucije ter prožno in inovativno gospodarstvo. Pikalo je prepričan, da ob tem ne smejo zanemariti ustreznih mehanizmov spremljanja in ocenjevanja stanja, s katerimi je mogoče meriti napredek.

Minister obenem tudi meni, da je potrebno povečati skupna vlaganja v raziskave in razvoj. Poudarja tudi, da lahko do boljšega evropskega inovacijskega sistema pridejo le na podlagi aktivnega in kakovostnega partnerstva med vsemi, tako javnimi kot zasebnimi deležniki.

V zvezi z vlogo univerz, pa so se po besedah Pikala, sodelujoči strinjali, da od univerz pričakujejo visoko kakovostno raziskovanje, povezovanje z gospodarstvom in poučevanje. Obenem so se strinjali, da se vlade ne bi smele preveč vmešavati v tipe raziskav, ki jih opravljajo univerze. Pri tem so opozorili na tekmovalnost, ki prihaja iz t.i. tretjih držav ter na pomen pametne specializacije kot dobrega orodja za manjše države.

Univerze po njihovem mnenju lahko pomembno prispevajo k pozitivnim spremembam, in sicer z dostopnostjo podatkov na svetovnem spletu, kritičnim mišljenjem, doprinosom k socializaciji ter mreženju, so še zapisali na ministrstvu.

Vir: MIZŠ in Evropa.gov.si, 2. 5. 2013

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)