Ministri za šport so 20. maja odobrili prvi delovni načrt EU za šport. To je novo področje pristojnosti EU, ki je bilo uvedeno z Lizbonsko pogodbo. Drugo vprašanje, obravnavano na seji, je bila problematika spletnih stav, povezanih s športom, o kateri je razprava tekla ne le na uradni seji, temveč tudi v okviru “strukturiranega dialoga na visoki ravni” med EU ter nacionalnimi javnimi organi in predstavniki športnega gibanja.

Poglavitni cilj delovnega načrta v obdobju 2011–2014 je okrepiti sodelovanje na področju športa med državami članicami in EU. V dokumentu so opredeljene tri prednostne tematske skupine ukrepov: integriteta, socialne vrednote in gospodarski vidiki športa. Oblikovanih bo več delovnih skupin, ki bodo obravnavale vprašanja, kot so protidoping, izobraževanje in usposabljanje v športu ter statistika o športu.

V skladu z novo delitvijo pristojnosti so ukrepi na področju športne politike na ravni EU namenjeni podpori in usklajevanju dejavnosti držav članic, medtem ko se odločitve še naprej sprejemajo na nacionalni ravni.

V okviru “strukturiranega dialoga”, v katerem med drugim sodelujeta tudi Mednarodni olimpijski komite (MOK) in Združenje evropskih nogometnih zvez (UEFA), so se razprave osredotočile na izzive kot posledico nedavnega razcveta na področju spletnih stav, kot je na primer razmah nezakonitih športnih stav in njegov učinek na financiranje športa. Po ocenah MOK je nezakonita industrija športnih stav vredna okoli 148 milijard EUR letno, od tega pa se v šport ne vrne nič denarja.

Posebno zasedanje Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport o športu je vodil madžarski državni sekretar za šport, Attila Czene, ki je na poletnih olimpijskih igrah leta 1996 osvojil zlato medaljo v plavalni disciplini 200 m mešano.

“To je zelo kompleksno vprašanje, pri katerem je potreben dodatni razmislek,” je dejal med govorom o problematiki spletnih stav, povezanih s športom. “Potrebnega je veliko posvetovanja in sodelovanja med vladami, športnim gibanjem in ponudniki stav,” je zaključil.

Več: Svet Evropske unije, 20. 5. 2011

(Skupno 28 obiskov, 1 današnjih obiskov)