Pobude za podaljšanje odpiralnega časa visokošolskih in univerzitetnih knjižnic v Sloveniji niso nič novega. Pojavile so se že odkar so bile izvajane ankete o zadovoljstvu uporabnikov. (glej npr. M.Popovič: Študij uporabnikov kot izhodišče za opredelitev ciljev in evalvacijo dejavnosti Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani (1988)).
Ena izmed zadnjih pobud na to temo na Univerzi v Ljubljani je bila storjena s strani študentskega sveta Univerze v Ljubljani, ki je spomladi 2011 na Komisijo za razvoj knjižničnega sistema Univerze v Ljubljani posredoval pobudo za podaljšanje odpiralnega časa čitalnic obeh univerzitetnih knjižnic Univerze v Ljubljani. Na pobudo sta se Narodna in univerzitetna knjižnica in Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani odzvali z izvedbo skupne raziskave, s katero sta želeli pridobiti informacije o uporabi čitalniških prostorov in čitalniških storitev obeh knjižnic ter o potrebah, pričakovanjih in predlogih uporabnikov za njihovo izboljšanje.
Rezultati raziskave so zelo zanimivi, saj več kot 60 % vseh vprašanih odgovarja, da bi vsaj občasno uporabljali čitalnice CTK in NUK do polnoči, okoli 20 % pa redno. Ob tem je raziskava podala številne druge zanimive odgovore na mnoga vprašanja, ki v zvezi s problematiko zagotavljanja ustreznega prostora za študij mučijo odgovorne v CTK, NUK ter na Univerzi v Ljubljani. Vodstvi knjižnic sta se dogovorili, da bo pilotno fazo projekta najprej izvedla CTK v mesecu septembru 2011, s čimer bo knjižnica lahko testirala potek spremenjenih delovnih procesov in zadovoljstvo uporabnikov.
V septembru bo torej bo odpiralni čas CTK poskusno naslednji:
Ponedeljek–petek: 7.30-24.00
Sobota: 8.00-13.00
V času med 21.30 (odprtost knjižnice do sedaj) in 24.00 uro (odprtost knjižnice do konca septembra) bodo na voljo naslednje storitve:
– študijski prostori
– dostop do elektronskih informacijskih virov
– izposoja učbenikov iz prostega pristopa v čitalnico (izposoja na dom in vračilo knjig v tej fazi še ne bo možna)
V času med 21.30 in 24.00 bo nadzor opravljala varnostna služba.
Več na UL, 31. 8. 2011
(Skupno 35 obiskov, 1 današnjih obiskov)