Na spletišču ministrstva za izobraževanje je z dne 29. 8. 2014 objavljena poslanica ministra dr. Pikala ob začetku šolskega leta 2014/15.

“Drage učenke in učenci, dijakinje in dijaki, spoštovane učiteljice in učitelji, strokovne delavke in delavci, ravnateljice in ravnatelji,

kot vedno, vsako leto je tako, je tokratno poletje prehitro minilo. Verjamem, da so se počitniški dnevi prilegli in upam, da ste si nabrali energije za novo šolsko leto, ki je pred vrati.

Posebno dobrodošlico danes izrekam eni največjih generacij v zadnjih letih. Posebej me veseli, da bo letos prag šolskega prostora prestopilo več kot 20 tisoč prvošolcev. To je za nas in za celo Slovenijo izjemen dogodek.

Otroci in mladostniki ste po naravi zelo vedoželjni. Prepričan sem, da boste s pomočjo učiteljic in učiteljev to vedoželjnost potešili, znanje v šoli dobro okrepili in ga nato v srednji šoli in seveda višje, za tiste bolj ambiciozne, še poglobili.

Vsako leto znova vam tudi polagamo na srce, kako je v življenju pomembno znanje. To je namreč ena od tistih zelo redkih dobrin, ki vam je nihče nikoli ne more vzeti. Pa čeprav se takrat, ko se je treba truditi, ko se je treba učiti in delati, zdi, da je šola nadležna, ampak ima svoj globok pomen in verjamem, da bo marsikdo od vas to spoznal šele v starejših letih. Mi, ki smo nekoliko starejši vemo, da v odraslosti vendarle šteje predvsem znanje. Učiteljice in učitelji imajo izjemno pomembno vlogo pri tem. Ste pravzaprav zavezniki, torej učiteljice in učitelji ter mladi, kajti dnevno sodelujete, drug drugega upam da spoštujete in delate v dobro obojih.

V šoli se mnogokrat spletajo prijateljstva. Zato vsem želim, da jih sklenete čim več. Vsekakor pa ne bi rad, da pozabite, da pomagate drug drugemu, da ste solidarni, strpni, da spoštujte drug drugega in drugače misleče, ter predvsem, in to je ena od komponent šole, da ste socialno občutljivi in da vam je mar drug za drugega.

Vsako leto znova vam tudi rečemo, da pazite na poti v šolo. Čeprav je druženje s prijatelji nekaj najlepšega, prosim, ne pozabite na pasti, ki jih na poti v šolo postavlja promet. Previdno torej, ko greste čez cesto, ali se celo v šolo vozite s kolesi.

Spoštovane učiteljice in učitelji, strokovne delavke in delavci, ravnateljice in ravnatelji,

na ministrstvu se zavedamo vašega izjemnega pomena dela za družbo v celoti in si z vsemi močmi prizadevamo ustvariti čim boljše pogoje za vaše delo. Zavedam se, da novo šolsko leto tudi pred vas postavlja kup vprašanj, neznank in izzivov. Verjamem, da so lahko z dobrim vodenjem, obilo dobre volje in medsebojnega spoštovanja rešljivi in jih tudi bomo rešili.

Zato vam vsem želim uspešno šolsko leto, s čim manj pretresi, z veliko vedoželjne mladine in s čim več zadovoljstva pri vašem delu.

Vsem želim dobro delo in predvsem, srečno.

Dr. Jernej Pikalo
Minister za izobraževanje, znanost in šport”

 

 

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)