Danes, ko se zaključuje najbolj neobičajno šolsko leto odkar obstajajo šole, stojim pred vami le z eno nalogo: kako izreči besedo HVALA.

V času, ko besede izgubljajo smisle in pomene in v času, ko je vseh besed preveč, nam največkrat manjka ravno ta beseda. Beseda HVALA. Preprosto zato, ker nam je vse samoumevno, ker se nam zdi, da nam vse pripada samo po sebi.

Letošnje šolske leto ni bilo samoumevno. Bilo je nekaj posebnega. Leto, ki si ga bomo, boste in bodo vsi zagotovo zapomnili. Delo in aktivnosti vzgoje in izobraževanja je bilo potrebno prenesti v prostore lastnega doma, pa potem postopoma in le nekatere zopet nazaj v vrtci, šole, fakultete, zavode, nekatere sploh ne več. In smo zmogli – zaradi vseh vas, ki ste bili kos novi situaciji, ki ste se pogumno, z razumevanjem in odgovorno odzvali na te razmere. Vseh tistih vas, ki ste razumeli, da bi prekinitev vzgojno-izobraževalnega procesa pomenila odvzem svobode, prihodnosti naših otrok.

Da, za srčnost gre! Ta nepogrešljivi element v izobraževalnem procesu. To vezivo, ki šolo spremeni v varno in zaupanja vredno gnezdo. V drugi dom.

Zato se vam v imenu vseh zahvaljujem. Ne glede na to, kaj ste v tem obdobju dobrega in spodbudnega delali za varstvo, za šolanje naših otrok, ste postali del ekipe, ki je zmagala. Zmagovito pripeljala šolsko leto do konca, kot prav vsako leto.

Priklon in čestitke vsem učenkam in učencem. Vsem dijakinjam in dijakom. Vsem študentkam in študentom. Hvala za vašo potrpežljivost, hvala, ker ste se kot prvi v vrsti in od vseh nas najbolj brez težav prilagodili drugačnim potem te nenavadne stvarnosti.

In hvala vsemu vzgojiteljskemu, učiteljskemu in profesorskemu zboru. Vsem staršem! Vem, ni vam bilo lahko. Vem, velikokrat me niste razumeli, bili tudi jezni name.

Dovolite mi, da se vam za te trenutke opravičim in vam hkrati zagotovim, da nas je in nas bo tudi v prihodnje pri delu morala voditi ena sama zaveza, odgovornost – da ne dovolimo, da bi bila otrokom niti za stotinko sekunde odvzeta priložnost pridobivanja novih znanj. Vstopnice za svobodo njihovega jutrišnjega dne.

Želim si in vem, da nas bo vse skupaj prav to vodilo združevalo jeseni, v naslednjem šolskem letu. Sedaj pa vam želim le še več kot zaslužene in v prvi vrsti zdrave počitniške dni.

Video si lahko ogledate na povezavi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174702414

Vir: MIZŠ, 24. 6. 2020

(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)