Spoštovani,

ob novem šolskem in študijskem letu Nacionalni inštitut za javno zdravje vsem učencem, dijakom, študentom in zaposlenim v vzgoji in izobraževanju, pa tudi tistim najmlajšim, ki bodo v prihodnjih dneh prestopili vrata vrtcev, želimo v prvi vrsti zdravo, varno in uspešno leto.

Pandemija virusa SARS-Cov-2 in bolezni covid-19 nas je postavila pred zid in številne izzive. V letu in pol smo prišli do mnogih pomembnih znanstvenih in strokovnih spoznanj, predvsem pa smo za obvladovanje pandemije dobili izjemno pomembno orodje, to je cepivo, ki je varno in učinkovito.

Ob spoštovanju strokovnih higienskih priporočil in samozaščitnih ukrepov bomo z ustvarjanjem in ohranjanjem varnega okolja tudi v vzgojno-izobraževalnih zavodih omogočili odprto družbo. Zato je v vzgojno-izobraževalnih zavodih nujno, da zagotavljamo varno okolje v vzpostavljanjem in ohranjanjem mehurčkov, ki ga spremlja samotestiranje, saj je to pomemben način za preprečevanje širjenja okužb pri osebah, ki ne kažejo znakov okužbe s SARS-Cov-2 ali obolelosti s covidom-19. K delujočemu vzgojno-izobraževalnemu procesu bomo pomembno prispevali tudi z dvigom precepljenosti v celotni družbi.

Epidemiologi in ostali strokovnjaki s področja javnega zdravja usmerjamo vse napore v preprečevanje širjenja okužb s SARS-CoV-2 v vzgojno-izobraževalnih zavodih, kjer nas vodi ena sama želja: omogočiti in ohraniti izobraževanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Vsaka izmed ovir, ki jo nastavimo virusu na poti širjenja (od mask, vzdrževanja razdalje oz. mehurčka, zračenja, testiranja, higiene rok, do izolacije in karantene ter cepljenja) pomembno prispeva k omejevanju širjenja. Več kot jih je in večkrat ko jih izvajamo, lažje bomo živeli. Ne smemo misliti le nase, vsak mora prispevati svoj delež. Le tako bodo vzgojno-izobraževalni zavodi normalno delovali in vzgajali otroke, ki bodo v prihodnosti imeli čut za sočloveka.

Nacionalni inštitut za javno zdravje, 1. 9. 2021

(Skupno 17 obiskov, 1 današnjih obiskov)