V sredo, 6. oktobra 2010, ob 10. uri bo v konferenčni dvorani Mestnega muzeja, na Gosposki ulici 15, v Ljubljani potekal posvet Predrzna Slovenija. Pripravljajo ga Odbor za obrambo visokošolskega in znanstvenega dela, Delavsko-punkerska univerza, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije ter Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze.

Vabilo na posvet (*.pdf)>>

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT) je od začetka julija do začetka septembra 2010 objavilo tri pomembne dokumente, ki naj bi – pod krovnim imenom Drzna Slovenija – v prihodnje temeljito preoblikovali visoko šolstvo in znanstveno-raziskovalno delo v Republiki Sloveniji.

  • Izhodišča za Nacionalni raziskovalni in inovacijski program 2011-2020
  • Osnutek nacionalnega programa visokega šolstva 2011-2020 (oba dokumenta sta dostopna na spletni strani MVZT)
  • ter Inovativno shemo za sofinanciranje doktorskega študija za spodbujanje sodelovanja z gospodarstvom in reševanje aktualnih družbenih izzivov.

Izhodišča za Nacionalni raziskovalni in inovacijski program 2011–2020 so že v poletnih mesecih naletela na številne kritične odzive (Sobotna priloga Dela, Dnevnikov Objektiv, Mladina, Tribuna), prav tako Inovativna shema za sofinanciranje doktorskega študija za spodbujanje sodelovanja z gospodarstvom in reševanje aktualnih družbenih izzivov (glej peticijo, sporočilo za javnost , ministrov odgovor in odziv odbora), Osnutek nacionalnega programa visokega šolstva 2011–2020 pa MVZT pravkar predstavlja zainteresirani javnosti.

Ker vsi trije dokumenti prinašajo pomembne, celo radikalne spremembe v organizacijo in način delovanja visokošolske in znanstveno-raziskovalne sfere, bo to strnjeno predstavljeno na posvetu Predrzna Slovenija. Oglejte si natančen program (*.doc), prispevki s posveta bodo objavljeni v Digitalni knjižnici Pedagoškega inštituta.

Viri: Delavsko punkerska univerza in SVIZ, 3. 10. 2010, Mirovni inštitut, 4. 10. 2010

(Skupno 15 obiskov, 1 današnjih obiskov)