Enega največjih in zelo zanimivih dogodkov ob 8. februarju pripravljajo v Kranju, kjer bo prav na praznični dan potekal Prešernov semenj in se bo vse mesto preselilo v 19. stoletje. Prešernov čas bodo pričarali s kulturnim programom, predstavitvijo oblačil iz 19. stoletja, mednarodnim festivalom lajnarjev, vožnjo s kočijo, ponudbo domače obrti na stojnicah, starimi družabnimi igrami in tradicionalnimi recitacijami Prešernovih pesmi. V Blasnikovi tiskarni iz 19. stoletja si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi tiskanje Zdravljice, v kranjski Mestni hiši se bo na ta dan mogoče fotografirati na način z začetka 20. stoletja, popoldne pa se bo v Prešernovi hiši začelo vodenje po tamkajšnji stalni razstavi.

Že pred dnevi so v Prešernovi hiši odprli razstavo Veliki pesnik malega naroda, v sklopu katere je bila predstavljena znanstvena literarno-zgodovinska monografija o pesnikovem umetniškem ustvarjanju in udejstvovanju, drugi del je bil posvečen sklepnim razpravam, ki so izšle ob različnih izdajah poezij, tretji pa lahkotnejšemu branju, ki govori o življenju Franceta Prešerna. Poleg tega je v Kranjski hiši do konca marca na ogled razstava Znani Kranjčani v Prešernovem času, na kateri lahko obiskovalci spoznajo nekaj zanimivih zgodb Kranja iz prve polovice 19. stoletja. Prireditve ob kulturnem prazniku se bodo v Kranju sklenile 15. februarja, ko bo v avli mestne občine srečanje s Prešernovimi nagrajenci.

Kulturni praznik je prav tako priložnost za obisk Vrbe, rojstnega kraja Franceta Prešerna. Ob tem dnevu pa v žirovniški občini obiskovalce vabijo tudi v rojstne hiše drugih znamenitih Slovencev, ki jih v vaseh pod Stolom povezuje Pot kulturne dediščine. Vrata bodo poleg Prešernove odprle rojstne hiše Matije Čopa v Žirovnici, Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah, Janeza Jalna na Rodinah in Janšev čebelnjak na Breznici.

Vir: SVIZ, 7. 2. 2011

(Skupno 47 obiskov, 1 današnjih obiskov)