Povabilo k sodelovanju na jesenskih pogovorih v Slovenskem šolskem muzeju na temo »Pogledi na šolske zvezke kot zgodovinski vir«

Jesenski pogovori željo v sodelovanju Slovenskega šolskega muzeja in Zgodovinskega društva Ljubljana predstaviti slovensko gradivo (šolski zvezki v muzejih, arhivih in drugod) in spodbuditi raziskave tematike, ki slovenski kulturni prostor umešča kot del širše evropske kulture. Ob tem bomo v primerjavah pokazali na nekatere vzporednice in razlike z regionalnim razvojem  tega vidika šolske kulture.

Hranite zanimive šolske zvezke tudi v vašem muzeju, arhivu ali knjižnici? Ste se s tem gradivom že srečali pri svojih raziskavah? Poznate kakšen primerek zvezka še v domači zbirki dokumentarnega gradiva? Vabljeni ste, da predstavite delno ali v celoti kaj se pri vas hrani ali kaj lahkokot zgodovinarji, etnologi, slavisti in drugi raziskovalci razberemo iz pričevanj v šolskih zvezkih. Zvezki pripovedujejo tudi kakšno politično ali  gospodarsko zgodbo, likovni okus, propagando in so tudi iosebna pričevanja o šoli, vzgoji in času nasploh.

Povabilo k jesenskim pogovorom.doc

Vir: Slovenski šolski muzej, marec 2012

(Skupno 13 obiskov, 1 današnjih obiskov)