V torek, 4. 5. 2021, smo na Mladinskem svetu Slovenije, preko spletnega okolja ZOOM, organizirala okrogla miza o duševnem zdravju mladih.

Gostje so poudarili,  da je preventiva na področju duševnega zdravja, še posebej mladih, ključnega pomena. V Sloveniji se že na splošno v duševno zdravje vlaga bistveno premalo, preventiva pa je skoraj povsem prepuščena predvsem prostovoljstvu. Vodja strokovne skupine za duševno zdravje NIJZ Matej Vinko je ob orisu stanja na področju duševnega zdravja mladih izpostavil, da je stisk več kot v obdobju pred epidemijo, a se o njih tudi več govori.

Po oceni podiplomske študentke psihologije Urše Leban trenutna situacija kaže, da se v preteklosti ni vlagalo v sistem ter se zato zelo vidne posledice kažejo danes. Psihiater in psihoterapevt Miran Možina je bil ob tem kritičen do neustrezne razporeditve denarja na področju duševnega zdravja, ker se po njegovih besedah največ denarja namenja zdravstvenim ustanovam za zdravljenje duševnih stanj, bistveno premalo je namenjenega preventivi in je zato ogromno preventivnega dela opravljenega prostovoljno.

Vir in več informacij: MSS, 6. 5. 2021

(Skupno 49 obiskov, 1 današnjih obiskov)