Zavod RS za šolstvo vas vabi, da pri pripravi spominskih proslav in učnih ur ter za vključitev v redni pouk uporabite gradivo projekta Zbrali smo pogum, ki je dostopno na portalu www.zbralismopogum.si. Na voljo so video filmi z virtualno razstavo z naslovi Plebiscit, Osamosvojitev, Vojna. Video filmi Plebiscit (traja 14 minut), Osamosvojitev (traja 12 minut) in Vojna (traja 15 minut) zgoščeno, poučno in zanimivo povzemajo glavne dogodke in pridobitve vseh treh prelomnic iz zgodovine slovenskega osamosvajanja. Učence v vseh treh video filmih nagovori predsednik države Borut Pahor. Vsi trije video filmi predstavljajo uvod v virtualno razstavo.

Učence vodijo po virtualni razstavi tudi delovni listi z nalogami in aktivnostmi, ki so objavljeni v digitalnih delovnih zvezkih za osnovno šolo in gimnazijo ter druge srednje šole, ki so objavljeni v zavihku Učna gradiva. Na voljo sta tudi digitalni časovni trak in interaktivni časovni trak.

Tudi v Muzeju slovenske osamosvojitve so v okviru razstave o beneškem, koroškem in slovenskem plebiscitu pripravili 4 kratke animirane filme v slovenskem in angleškem jeziku, ki predstavljajo osebne zgodbe iz časa slovenskega plebiscita. Filmi govorijo predvsem o plebiscitnem dogajanju decembra 1990 in so na razpolago za uporabo pri pouku, ko se bliža dan državnosti.

Vir in več informacij: ZRSŠ, 19. 6. 2022

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)