Veleposlanica Veronika Stabej je 1. februarja uradno predala dosje nominacije Idrije in španskega Almadéna za vpis na Unescov Seznam svetovne dediščine Petyi Tocharovi vodji Sektorja za Evropo in Severno Ameriko v Unescovem Centru za svetovno dediščino. Predaje, ki jo je v sodelovanju z našim ministrstvom opravila Stalna delegacija RS pri Unescu, so se udeležili še Alessandro Balsamo, pri Centru za svetovno dediščino odgovoren za nominacije, Servando de la Torre, namestnik španskega stalnega predstavnika Španije pri Unescu, in Darja Golež, namestnica veleposlanice RS.

Serijska transnacionalna nominacija z naslovom “Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija”, pri kateri sodelujeta Slovenija in Španija, v primerjavi s prejšnjimi dosjeji v ospredje postavlja živo srebro – tehnološke in industrijske postopke, ki so vplivali na oblikovanje kultur, gospodarstev in družbenih sprememb. Dediščina dveh največjih svetovnih rudnikov živega srebra je vidna v vrsti materialnih dokazov, ravno tako je prisotna v specifičnih kulturnih izrazih, znanju in tradiciji, ki se je ohranila do danes.

Delovni skupini za pripravo dosjeja sta v izjemno kratkem času pripravili revizijo dosjeja, upoštevajoč izstop Mehike od projekta in odločitev Unescovega Odbora za svetovno dediščino z zasedanja v Braziliji julija 2010. S predajo se je začel formalni postopek nominacije, ki vključuje ocenjevanje posvetovalnega telesa ICOMOS, o nominaciji pa bo odbor odločal predvidoma junija 2012.

Vir: MK, 2. 2. 2011

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)