V torek, 12. junija 2012, bo v predavalnici 1 na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani potekalo predavanje mag. Vjollce Krasniqi »Politika spolov in vzpostavljanje države na Kosovu/Gender politics and state-building in Kosovo/«.

Avtorica bo dekodirala politične, ideološke in kulturne konstrukte, na katerih temelji vzpostavljanje države na Kosovu. Na podlagi diskurza o spolih bo pokazala, da je imel spol pri tem obrobno vlogo in da so ženske še vedno »stranske« igralke v političnih gibanjih in sistemih. Čeprav je ženski aktivizem kratkoročno sprostil emancipacijski in osvoboditeljski potencial, mu ni uspelo spremeniti hierarhičnih razmerij moči. Pravzaprav so se tradicionalni pomeni ženskosti samo še okrepili.

Mag. Vjollca Krasniqi je predavateljica sociologije na Filozofski fakulteti v Prištini in doktorska študentka na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani. Magistrirala je na Londonski šoli za ekonomijo in politične vede iz spolov, razvoja in globalizacije. Aktivna je v ženskem gibanju na Balkanu.

Predavanje, ki se bo pričelo ob 12.00, bo v angleščini.

Vir: CNVOS

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)