V programu Latvijskega predsedovanje Svetu EU so določene prednostne naloge predsedovanja.

Na področju mladine se bo predsedovanje osredotočalo na medsektorsko sodelovanje, ki je bistveno za naslavljanje socialno-gospodarskih izzivov, s katerimi se srečujejo mladi in povečanju prispevkov mladih pri doseganju glavnih ciljev EU.

V prihajajočih šestih mesecih bo bo predsedovanje naslavlanjo krepitev vloge mladih preko politične participacije. Predstavniki mladih in odločevalci bodo povabljeni k sodelovanju na Evropski mladinski konferenci, ki bo potekala od 23. do 26. marca v okviru četrtega cikla strukturiranega dialoga z mladimi. Na konferenci bodo pred oblikovanjem zaključkov različni deležniki izrazili svoja mnenja o vprašanjih, določenih v okviru prejšnje Evropske mladinske konference, ki je potekala v okviru Italijanskega predsedovanja. Vprašanja se med drugim nanašajo na povečanje zaupanja, udeležbe mladih, raznolikih vzorcev participacije. V okviru prihajajočega Luksemburškega predsedovanja bo sledilo “oblikovanje konkretnih ukrepov”, ki bodo vključeni v Resolucijo Sveta.

Načrtovan je tudi drugi forum Vzhodnega partnerstva, ki je načrtovan med 9. in 11. Februarjem v Latviji in je namenjen krepitvi sodelovanja z mladimi v Vzhodni Evropi.

Celotni delovni načrt si lahko ogledate na:
https://eu2015.lv/images/PRES_prog_2015_EN-final.pdf

VIR: Eurodesk, 30. 1. 2015

(Skupno 7 obiskov, 1 današnjih obiskov)