Na spletišču Vlade RS je z dne 9. 1. 2015 objavljeno sporočilo za javnost o sestanku predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja s člani Rektorske konference Republike Slovenije (RKRS). Srečanje je bilo namenjeno seznanitvi z aktualnimi razmerami na slovenskih univerzah ter pogovoru o sodelovanju med Vlado RS in univerzami. Pri tem so se predstavniki vlade in univerz dogovorili o vzpostavitvi rednega dialoga, znotraj katerega bo RKRS skupaj s pristojno ministrico v okviru perspektive razvoja univerz ter njihovega potenciala za razvoj slovenske družbe iskala odgovore na najbolj pereča vprašanja, s katerimi se soočajo slovenske univerze.

Srečanja RKRS, ki povezuje vse štiri slovenske univerze in ji trenutno predseduje rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Setnikar Cankar ter državni sekretar pristojnega ministrstva dr. Peter Maček.

»Namen te vlade je spodbujati slovensko znanost in univerze, saj so neizogiben člen ne le pri prepotrebnem gospodarske preboju države, temveč pri razvoju slovenske družbe kot take,« je poudaril premier dr. Cerar, ki se je zavzel za vzpostavitev rednega dialoga, usmerjenega v iskanje rešitev, ki bodo omogočile vzpostavitev razmer, v katerih bodo univerze lahko tudi dejansko prispevale k skupnemu preboju slovenske družbe in države.

Predsednik RKRS prof. dr. Ivan Svetlik je izrazil zadovoljstvo ob današnjem srečanju, na katerega so univerze čakale več let. Pretekle vlade so se namreč po oceni članov RKRS v zadnjih šestih letih ukvarjale predvsem s stabilizacijo gospodarskih in družbenih razmer, razvojni potencial univerz pa je ves čas v veliki meri ostajal neizkoriščen. » Ustrezna komunikacija je zelo pomembna, zato sprejemamo predlog predsednika vlade o vzpostavitvi rednega dialoga v obliki delovne skupine, s pomočjo katere bomo lažje reševali vprašanja in iskali sinergije. Če bi nam že v tem letu uspelo obrniti trend padanja sredstev v proračunu, bi to pomenilo pomemben korak za prihodnost univerz,« je prepričan rektor Svetlik.

Člani RKRS so se skupaj s predsednikom vlade in pristojno ministrico ter državnim sekretarjem na današnjem uvodnem srečanju dotaknili tako problematike financiranja univerz in njihovih programov, predvidenih zakonodajnih sprememb, ki urejajo položaj univerz, kot tudi možnosti iskanja sinergij v organizaciji dela slovenskih univerz.

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)