Dijaška organizacije Slovenije (DOS) je s pismom podpore že podprla prizadevanja dijakov v Trstu in njihovo legitimno obliko izražanja pravice po spoštovanju manjšinskih pravic Slovencev v Italiji. Danes pa je Predsedstvo DOS tudi obiskalo slovenske dijake v Trstu. Podporo zamejskim dijakom je izrazil tudi OBESSU – evropska zveza dijaških organizacij.

DOS se je že prejšnji teden s pismom podpore odzval na aktualne dogodke v Trstu, ko so slovenski dijaki zasedli slovenske višje srednje šole v znak nasprotovanja reformam italijanske vlade na področju šolstva. Z letošnjim šolskim letom je namreč začela veljati reforma višjih srednjih šol, za kateri so dijaki prepričani, da ogroža zamejske slovenske šole.

Z namenom konkretnejšega sodelovanja in podpore bo danes Predsedstvo DOS obiskalo slovenske dijake. Sprejem bo na liceju France Prešeren, kjer bodo predstavniki DOS dijakom predali pismo podpore, predstavili delovanje DOS in možnosti za tesnejše sodelovanje.

DOS je dijakom v Trstu podobno podporo dal že oktobra 2008, ko so dijaki zasedli šole v znak protesta takrat napovedanim reformam, ki naj bi na področju šolstva imeli za slovensko manjšino hude posledice.

Vir: DOS, 15. 11. 2010

(Skupno 11 obiskov, 1 današnjih obiskov)