Minister dr. Jernej Pikalo se je v sredo, 23. oktobra, udeležil predstavitve dokumenta Program: Jamstvo za mlade 2014-2020, ki jo je v okviru Študentske arene na Gospodarskem razstavišču organiziral Mladinski svet Slovenije. Namen programa je zagotoviti izvedbeni načrt za jamstvo za mlade, vključno s programom pobude za zaposlovanje mladih. Ponuja odgovor na zastavljene izzive Evropske Komisije zajetih v Svežnju za zaposlovanje mladih in je usmerjen v ključne probleme mladih na slovenskem trgu dela. Program na enem mestu združuje ukrepe vseh resorjev, ki vplivajo na večjo zaposljivost mladih in aktivirajo mlade na trgu dela, ter tako neposredno ali posredno učinkujejo v skladu s ciljem Jamstva za mlade.

Minister dr. Pikalo je na predstavitvi povedal, da je program Jamstvo za mlade, tako kot Nacionalni program za mladino, horizontalna politika, ki združuje različne resorje. Minister je ob tem omenil, da je v torek, 22. oktobra, v Državnem zboru potekala zadnja obravnava Nacionalnega programa za mladino in izrazil upanje, da bo ta program z veliko večino tudi sprejet. ‘To bo pomenilo, da ima Slovenija zelo jasno strukturirane cilje za mlade in obenem jasne zaveze za državo, za vlado, kaj mora početi in na katerih področjih,’ je dejal minister. Ob tem je minister opozoril, da je v Sloveniji še posebej zaskrbljujoč trend naraščanja brezposelnosti mladih, zato sta se minister dr. Pikalo in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Anja Kopač, zelo potrudila že ob začetku mandata, da je Slovenija bila uvrščena v program Pobuda za mlade v okviru EU.

Minister je poudaril, da se bo MIZŠ vključevalo v veliko področij programa Jamstvo za mlade. Eno izmed pomembnih področij je priznavanje neformalnih kompetenc. ‘Imamo vzorčni primer za EU in pomeni proaktivno usmerjeno orientacijo že v zgodnjih fazah izobraževanja.’ Naslednja stvar je enotna študentska in dijaška izkaznica, ki je pomembna za izboljševanje kvalitete izobraževanja in za mobilnost dijakov in študentov. Pomembna je tudi prenova strokovnega dela izobraževanja, bolj natančneje reforma hibridnega dualnega sistema izobraževanja v srednjih šolah.

‘Ključnega pomena je opolnomočenje mladih skozi kvaliteten sistem izobraževanja,’ je dejal minister in dodal, da to ne velja samo za mlade. Pomembno je opolnomočiti tudi tiste odrasle, ki so brez kvalifikacij. Kljub temu, da ima Slovenija nizek procent takšnih odraslih, želimo ta delež prepoloviti do leta 2020.  

Pomemben ukrep pa je tudi omejevanje fiktivnih vpisov. Kot je dejal minister, je to problem, ker gre za prikrivanje stanja na trgu dela, predvsem pa gre za neprimerno in nezakonito trošenje davkoplačevalskega denarja. ‘Želimo doseči, da denar pride do tistih, ki se izobražujejo in ne do tistih, ki izkoriščajo status.’

 

Vir>> Novica MIZŠ

(Skupno 24 obiskov, 1 današnjih obiskov)