Pedagoški inštitud vas vabi na novinarsko konferenco, ki bo v torek, 3.12.2013, ob 11.00 v sejni sobi Pedagoškega inštituta, Gerbičeva 62, 1000 Ljubljana. Predstavili bodo rezultate Programa mednarodne primerjave dosežkov učencev – PISA 2012, ki je preverjala znanje učencev na področju bralne, matematične in naravoslovne pismenosti 15-letnikov v 65 državah.

Namen raziskave PISA, ki jo koordinira OECD, je vsake tri leta ugotavljati kompetentnosti učenk in učencev približno ob koncu obveznega dela izobraževanja. Kompetentnosti, ki se preverjajo, so tako pomembne za nadaljnje izobraževanje in življenje na sploh, obenem pa so pomembne tako za posameznika kot za celotno družbo. Raziskava omogoča metodološko natančne primerjave med državami in šolskimi sistemi oz njihovo učinkovitostjo. 15-letniki v Sloveniji so praviloma dijakinje in dijaki 1. letnikov srednjih šol. V raziskavi v Sloveniji so sodelovale vse srednje šole oz. vsi posamezni izobraževalni programi na šolah, kar omogoča ugotavljanje kompetentnosti dijakinj in dijakov tudi po teh programih.

Raziskavo PISA v Sloveniji izvaja Pedagoški inštitut. Raziskava je bila v obdobju 2008-2013 izvedena kot del aktivnosti projekta  ‘Ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti v izobraževanju in usposabljanju – Evalvacija vzgoje in izobraževanja na podlagi mednarodno priznanih metodologij‘, ki ga omogoča sofinanciranje Evropskega socialnega sklada Evropske unije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Rezultate bodo predstavile:

  • dr. Mojca Štraus, direktorica Pedagoškega inštituta in nacionalna koordinatorica raziskave
  • Klaudija Šterman Ivančič, sodelavka v raziskavi
  • Simona Štigl, sodelavka v raziskavi

Prosijo vas, da svojo udeležitev na konferenci potrdite do ponedeljka, 2.12.2013, na elektronskem naslovu: ana.mlekuz@pei.si

Vljudno vabljeni!

Vir: Pedagoški inštitut, po e-pošti

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)