Danes se je pred Odborom Združenih narodov za odpravo rasne diskriminacije v Ženevi začela dvodnevna obravnava združenega 6. in 7. periodičnega poročila Republike Slovenije o izvajanju Konvencije za odpravo vseh oblik rasne diskriminacije.

6. in 7. periodično poročilo, ki ga je slovenska stran oddala v prvi polovici leta 2008, v podrobnosti predstavlja aktivnosti Slovenije glede priporočil Odbora, prejetih po predstavitvi zadnjega, 5. periodičnega poročila Republike Slovenije pred Odborom, marca 2003.

Vodja delegacije Republike Slovenije mag. Smiljana Knez je v uvodnem nagovoru predstavila razvoj na področjih, na katerih smo prejeli največ priporočil, od leta 2008 dalje. Člane odbora je med drugim seznanila z aktivnostmi Vlade Republike Slovenije za izboljšanje položaja Romov in delavcev migrantov ter predstavila novo zakonodajo, s katero Vlada Republike Slovenije uresničuje razsodbe Ustavnega sodišča glede t. i. izbrisanih. Posebno pozornost je namenila tudi prizadevanjem na področju izobraževanja in usposabljanja za človekove pravice ter osveščanja javnosti o nesprejemljivosti diskriminacije.

V petek 13.8.2010 bo sledil interaktivni dialog s člani Odbora, ki bo delegaciji omogočil odgovarjanje na zastavljena dodatna vprašanja članov.
 

Vir MZZ
 

(Skupno 12 obiskov, 1 današnjih obiskov)