Predstavniki DOS in Zveze evropskih organizacij (Organising Bureau of European School Student Unions – OBESSU) so se udeležili sestanka pri ministru dr. Igorju Lukšiču. Pogovarjali so se o ureditvi subvencioniranja medkrajevnih dijaških prevozov.

DOS je predlagal sestanek z resornim ministrom dr. Igorjem Lukšičem na katerem so sodelovali tudi predstavniki OBESSU, ki v okviru projekta »Light on rights« vzpodbujajo dijake, da se zavedajo svojih pravic. Poudarili so, da je šolanje pravica in ne privilegij ter podprli prizadevanja DOS za brezplačen dijaški prevoz.

Minister dr. Igor Lukšič in predsednik DOS Aleš Kurnik sta se strinjala, da je potrebno dolgoročno urediti brezplačen prevoz dijakov. Tako dijaški prevozi kot tudi dijaška prehrana spadata v okvir pedagoškega procesa, kar pomeni da naj bi država zagotovila sredstva za njihovo izvajanje.

Aleš Kurnik, predsednik DOS: »Na sestanku smo ministru predstavili problem visokih cen in neustreznih voznih redov javnih prevozov. Predlagali smo, da je potrebno izboljšati pogoje za uporabo javnega prometa ter ozaveščati mlade o ekološki pomembnosti javnih prevozov. Izpostavili smo tudi ureditev pogostosti voznih redov ter urediti maksimalno ceno na kilometer na nacionalni ravni ter tako preprečiti samovoljno zasebnikov, ki ponujajo javni potniški prevoz in služijo na račun dijakov.«

Minister dr. Igor Lukšič je podprl prizadevanja DOS za ureditev javnega prevoza na nacionalni ravni ter poudaril, da je to tudi dolgoročna želja ministrstva za šolstvo in šport.

Vir: DOS in ŠOS, 11. 10. 2010

Preberite tudi: Srečanje ministra Lukšiča s predstavniki Dijaške organizacije Slovenije in Evropske dijaške organizacije, MŠŠ, 11. 10. 2010

(Skupno 18 obiskov, 1 današnjih obiskov)