V sredo, 10. 2. 2010, bo ob 17.00 na Fakulteti za družbene vede v predavalnici 7 v znamenju dneva Varne rabe interneta potekalo premierno predvajanje raziskovalno-dokumentarnega filma Mladi na netu. Film Mladi na netu je del prve obširne raziskave o tem, kaj slovenski otroci in mladi počno na internetu. Predstavlja vizualni zapis izkušenj ter razmišljanj otrok, mladih in njihovih staršev o rabi in umeščanju interneta v njihov vsakdan.

Po ogledu filma sledi razprava o trendih uporabe med našimi mladimi uporabniki. Gostje razprave so:
1.    g. Borut Čampelj, Ministrstvo za šolstvo in šport,
2.    mag. Đulijana Juričić, OŠ Trnovo,
3.    g. Vuk Ćosić, spletni umetnik,
4.    ga. Ajda Jerman-Kuželički, Safe.si
5.    doc. dr. Bojana Lobe, FDV, vodja raziskave Mladi na netu.

O projektu Mladi na netu:
Namen raziskave Mladi na netu (Kaj Slovenski otroci in mladi počno na internetu?) je opraviti prvo temeljito terensko raziskavo in proučiti vsakdanje prakse na internetu ter razumeti vlogo le-tega v življenju slovenskih otrok in mladih kot ga vidijo in doživljajo oni. Bistvenega pomena je tudi identifikacija vrste in obsega online tveganj in priložnosti, s katerimi se otroci in mladi srečujejo, ter ugotoviti, kakšnih pozitivnih vsebin na spletu si želijo.
Poglaviten cilj raziskave je oblikovati trdo osnovo znanja in informacij o izkušnjah slovenskih otrok, mladih in staršev z uporabo online tehnologij v vsakdanjem življenju z namenom prepoznati prakse, potrebe in želje otrok in mladih o internetu ter oblikovati učinkovito promocijo in osveščanje o varni rabi online tehnologij v Sloveniji.

Raziskava poteka v sledečem zaporedju:
* V prvi fazi raziskave je bilo opravljeno zbiranje kvalitativnih podatkov s skupinskimi diskusijami med otroci in mladimi ter z družinskimi obiski, katerih rezultat je tudi omenjeni film. Namen začetnega kvalitativnega dela študije je bil raziskati naravo in pomen uporabe interneta med otroci in mladi. Fokusne skupine in družinski obiski so omogočili vpogled v pomene online tehnologij, ter razkrili načine, kako so umeščene v že utrjene družbene, prostorske in časovne življenjske poteke vsakdanjega življenj otrok in mladih.
* Raziskava je trenutno v drugi fazi, v kateri opravljamo obsežno in podrobno reprezentativno anketo s 1081 slovenskimi otroci in mladimi na njihovem domu. Vzporedno z otroci in mladimi poteka tudi anketiranje staršev. Anketa med starši bo razkrila izkušnje staršev in dopolnila podatke, pridobljene s strani otrok in mladih. Namen obeh anket je odkriti vzorce vedenja, prepričanj in stališč o uporabi online tehnologij glede na različne sociodemografske značilnosti. Za širši pogled bo kasneje v drugi fazi izvedena tudi spletna anketa med šolskimi zavodi.
* V tretji fazi bodo glede na vmesne analize in rezultate izvedene dodatne fokusne skupine z otroci in mladimi z namenom pojasnjevanja rezultatov anketnih rezultatov.

Več  o raziskavi: http://www.mladinanetu.si/
Vir>> CNVOS

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)