V naselju Ribčev laz v neposredni bližini Bohinjskega jezera so po celoviti prenovi in energetski sanaciji v torek, 27. marca, odprli Center šolskih in obšolskih dejavnosti Bohinj. Gre za prvi uspešno izveden pilotni projekt energetske prenove stavb v javni lasti po modelu energetskega pogodbeništva z zasebnim investitorjem, ki smo ga na ministrstvu zasnovali skupaj s CŠOD in podjetjem Petrol. Otvoritve se je udeležila tudi državna sekretarka dr. Andreja Barle Lakota, ki je ob tem izpostavila pomen centrov šolskih in obšolskih dejavnosti, ki so šolam v veliko pomoč pri izvajanju programov šole v naravi.

Obnova in energetska sanacija objekta bo omogočila zmanjšanje porabe energije in obratovalnih stroškov delovanja. V projekt energetske sanacije je kot zasebni partner vstopil Petrol in zagotovil precejšnje prihranke pri energiji. Poskrbeli so za zamenjavo energenta, in sicer so kurilno olje nadomestili lesni sekanci, za ogrevanje vode so dodali toplotno črpalko, obnovili so tudi fasado in zamenjali stavbno pohištvo.

Celotna prenova je bila vredna okoli tri milijone evrov, od tega energetska sanacija približno milijon evrov, ostalo pa je bil strošek celovite obnove objekta s statično sanacijo, zamenjavo opreme in ureditvijo sten ter strehe. V približno desetletnem obdobju je po državi načrtovanih za več kot 400 milijonov takšnih investicij oziroma za 45 milijonov evrov vsako leto. Skupaj naj bi s temi sredstvi prenovili 1,8 milijona kvadratnih metrov površin.

Po prenovi doma v Bohinju so zdaj v vrsti za prenovo še domovi v Tolminu, Rakovem Škocjanu, nad Jesenicami in v Kranjski Gori.

Vir: MIZŠ, 28. 3. 2018

(Skupno 80 obiskov, 1 današnjih obiskov)