Priznanje za najbolj uspešno sodelovanje znanstvenoraziskovalnega okolja in gospodarstva TARAS sta letos v okviru 3. industrijskega foruma IRT 2011 prejela družba LOTRIČ laboratorij za meroslovje, d. o. o., in raziskovalna skupina Instituta Jožefa Stefana, Odsek za inteligentne sisteme. Priznanje sta si družba in raziskovalni oddelek prislužila za projekt Inteligentni sistem laboratorijev v zdravstvu – ILAB, v katerem so izdelali prototip inteligentnega informacijskega sistema, ki omogoča inteligenten nadzor okoljskih parametrov laboratorija.

Strokovna komisija je v obrazložitev zapisala, da je projekt ILAB vzpodbuden dosežek sodelovanja gospodarstva in znanstvenoraziskovalnega okolja, ki s celovitostjo in inventivnostjo rešuje konkretne izzive varnosti in kakovosti industrijskih laboratorijev, hkrati pa ima potencial prenosa znanja in izkušenj iz industrije in znanosti v zdravstvo.

Kipec TARAS, ki je delo oblikovalke Nine Mihovec, Wilsonic, d. o. o., iz titana pa ga je po najsodobnejšem postopku ulivanja izdelalo podjetje Akrapovič, d. d., sta iz rok predsednika interesnega združenja Razvojna iniciativa Slovenije (RIS) dr. Tomaža Savška prejela direktor podjetja Lotrič Marko Lotrič in dr. Matjaž Gams, vodja raziskovalne skupine in projekta z Instituta Jožefa Stefana, Odseka za inteligentne sisteme. Marko Lotrič je ob tem povedal, da je prejem nagrade priznanje za opravljeno delo in predvsem velika spodbuda za naprej. Matjaž Gams pa je predvsem izpostavil, da se na dogodkih kot je današnji, dejansko kreira prihodnost Slovenije.

Podjetje Lotrič d. o. o. in Odsek za inteligentne sisteme sta se tako pridružila prvima dobitnikoma priznanja TARAS v letu 2010, ko sta priznanje dobila podjetje Domel, d. o. o., in programska skupina Sistemi in vodenje Instituta Jožef Stefan za uspešno sodelovanje pri razvoju Sistema za avtomatsko končno kontrolo elektromotorjev za sesalnike.

Več UMB, 7. 6. 2011

(Skupno 22 obiskov, 1 današnjih obiskov)