Prost pretok delavcev je eden izmed stebrov, na katerem stoji notranji trg Evropske unije. Pri selitvi v drugo državo EU zdravniki, odvetniki ali arhitekti zaradi dejstva, da so študirali doma, pri zaposlitvi ne bi smeli imeti težav. Vendar pa razlike v izobraževanju, izpopolnjevanju in praksah med državami EU še vedno obstajajo. Pacienti in potrošniki zato ne morejo biti vedno prepričani, ali storitve, ki so jih deležni s strani nekaterih poklicev, res ustrezajo pričakovanim standardom.
Zaradi tega ni vedno samoumevno, da se bo lahko arhitekt, ki je diplomiral v Sloveniji, brez odvečnih vprašanj zaposlil čez mejo, v Avstriji. Da bi takšnim in podobnim poklicem olajšale mobilnost, so države EU leta 2005 sprejele direktivo o priznavanju poklicnih kvalifikacij, ki vsebuje pravila za 800 poklicev, sedmim izmed njih pa omogoča avtomatsko priznavanje po vsej EU.

Vendar pa so evropski poslanci skupaj s svojimi kolegi iz nacionalnih parlamentov na predstavitvi mnenj o priznavanju diplom 26. oktobra opozorili, da je treba na tem področju še veliko postoriti. Izpostavili so predvsem zagotavljanje javnega zdravja ter zaščite in varnosti potrošnikov – če bi uspeli odpraviti pomisleke v zvezi s tem, bi bilo priznavanje poklicnih kvalifikacij v EU mnogo lažje.
Podobno velja za kakovost izobraževanja in izpopolnjevanja. Bolj primerljivi učni načrti in več skupnih standardov bi olajšalo medsebojno priznavanje diplom, so menili poslanci, ki so se zavzeli tudi za boljše jezikovne spretnosti pri tistih, ki se selijo na delo v tujino, in uvedbo poklicnih kartic, ki bi zmanjšale birokratske ovire.

Evropska komisija je sicer septembra objavila poročilo o uresničevanju direktive o priznavanju poklicnih kvalifikacij, pri čemer je opozorila predvsem na pomanjkljivo izvajanje te zakonodaje v nekaterih državah, izpostavila pa je tudi preveliko previdnost pri priznavanju nekaterih kvalifikacij.
Nove predloge na tem področju bo Komisija predstavila leta 2012, že konec letošnjega leta pa bodo vsi zainteresirani povabljeni, naj podajo svoje predloge in sporočijo svoje izkušnje s to zakonodajo.

Vir: Evropski parlament, 4. 11. 2010

(Skupno 26 obiskov, 1 današnjih obiskov)