Andragoški zavod Maribor,  Ljudska univerza  je v okviru uspešnega mednarodnega projekta FREPY – Friendly Resources for Playful Speech Therapy, sodeloval pri pripravi otrokom prijaznih materialov za razvijanje jezikovnih spodobnosti. V okviru projekta so nastala brezplačana gradiva v slovenskem, litovskem, estonskem, nemškem in ruskem jeziku za otroke starosti od 5 do 8 let –  v obliki  igric, ugank, pesmic, zgodbic, sličic, ki jih bodo lahko uporabljajo starši in učitelji pri delu z otroki.

 Projekt je trajal 3 leta in v tem času so na Andragoškem zavodu, Ljudski univerzi Maribor aktivno sodelovali pri nastajanju gradiv – otrokom prijazni materiali za razvijanje jezikovnih sposobnosti. Interaktivna in klasična gradiva, nastala v 3-letnem projektu, dopolnjujejo pomanjkljive vire na področju razvijanja bralne pismenosti in drugih jezikovnih veščin. Njihova privlačna oblika in prijaznost za uporabo navdušujejo učence, učitelje in strokovno javnost že pred uradno predstavitvijo na mednarodni konferenci v Litvi. Ker je projekt financiran z evropskimi sredstvi iz Programa Vseživljenjskega učenja- Comenius, so gradiva brezplačna za uporabo. V naslednjih mesecih jih bodo  v okviru javnih predstavitev na Andragoškem zavodu Maribor razdelili osnovnim šolam in vrtcem, ki se bodo zanimale za nove načine, kako pomagati otrokom in šolarjem.

Evropska komisija, Direktorat za izobraževanje in kulturo, je oblikovala tako imenovano High Level skupino strokovnjakov s področja pismenosti, ki ji predseduje njena kraljeva visokost Nizozemska princesa Laurentien. Skupina raziskuje, kako lahko razvijamo pismenost skozi vseživljenjsko učenje ter presoja uspešnost programov in pristopov. Med množico programov s področja izobraževanja,  ki so potekali v obdobju zadnjih nekaj let, so izbrali 18 primerov dobre prakse, med katerimi je tudi projekt FREPY.

Slovenska partnerja v projektu, ki ga koordinira Univerza Vytautas Magnus iz Litve, sta Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza in OŠ Janka Padežnika Maribor. Partnerji v projektu so še  so še Centre for General Linguistics (ZAS), Berlin (Germany), Tallinn University (Estonia), Rocca al Mare school Tallinn (Estonia), The Institute of Communication and Health (University of Lugano) (Switzerland) ter nekaj osnovnih šol in vrtcev iz Litve.

Več informacij o projektu

Vir: ZLUS, 19. 9. 2012

(Skupno 55 obiskov, 1 današnjih obiskov)