Med poletjem je v polnem zagonu projekt Z možgani za možgane, ki ga pod okriljem Medicinske fakultete UL in Zavoda Umni ter s podporo Slovenskega društva za nevroznanost, SiNAPSA, izvajajo študentje medicine, psihologije in kognitivne znanosti. Financirata ga Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Dolgoročni cilj vseh udeleženih v projektu je izboljšati individualne in družbene prakse za zdravje možganov. Motnje v delovanju možganov namreč že porabijo več kot tretjino sredstev iz zdravstvenih blagajn Slovenije in razvitega sveta, staranje prebivalstva pa obete le še poslabšuje.

V zadnjem tednu julija so npr. možgane usmerili v vprašanje, kako učitelji uporabljajo in posredujejo znanje o možganih v našem šolskem sistemu. Intervjuvali so osnovnošolske učitelje in svetovalne delavce. “Ljudje vedo premalo o povezavi med možgani in obnašanjem. Morali bi vedeti več o učenju učenja in o tem, kako se prilagajati posameznemu učencu. To naj bi upoštevali vsi učitelji.” (socialna pedagoginja v osnovni šoli)

Cilj projekta je prispevati en košček k temu, da bo v Sloveniji še bolje poskrbljeno za preventivo možganskih bolezni in motenj. Zato bi radi zbrali čim več podatkov o tem, kaj Slovenci vemo o možganih, kako skrbimo za njihovo zdravje in na katere ovire naletimo pri tem.

Vabijo vas k izpolnjevanju kratke ankete: https://www.1ka.si/a/136310, ki bo odprta do 27. avgusta.

Vsi, ki boste želeli, se lahko po koncu ankete prijavite za sodelovanje v nagradni igri in dobite brošuro s priporočili za aktivnosti v prid zdravja možganov + se potegujete za katero od finih nagrad (tečaj jezika, varne vožnje, budokona, pilatesa, swinga, tanga, slack-line-a, obisk v Hiši eksperimenotv, zabavno urbano pustolovščino po Ljubljani, kraniosakralno terapijo, pogovor z nevroznanstvenikom, ipd.).

Vir in več informacij: FB stran projekta Z možgani za možgane

(Skupno 23 obiskov, 1 današnjih obiskov)