Evropska komisija je v zadnjem delovnem dokumentu o prostem pretoku delavcev v javnem sektorju poskušala najti odgovore na vprašanja: Katera mesta so lahko samo za lokalne prebivalce? Kako je s priznavanjem kvalifikacij, pridobljenih v tujini? Kakšne jezikovne spretnosti lahko zahteva delodajalec v javnem sektorju? Kako se priznavajo izkušnje in leta delovne dobe, pridobljene v drugi državi EU?

Namen dokumenta je seznaniti državljane, oblasti v državah članicah, družbene partnerje in ostale deležnike s tem, kako Evropska komisija razume najpomembnejše vidike prostega pretoka delavcev v javnem sektorju. Dokument dopolnjuje Ponovno potrditev prostega gibanja delavcev: pravice in pomembne spremembe, ki je bila objavljena julija 2010, s poglobljenimi analizami in informacijami.

Vir: Evropska komisija, 15. 12. 2010

 

Dodatek: Nemčija s 1. januarjem ukinja delovna dovoljenja za sezonske delavce (MDDSZ, 14. 12. 2010), saj se s 30. aprilom 2011 zaključi 7- letno prehodno obdobje, v katerem so lahko stare države članice Evropske unije (EU) in države članice Evropskega gospodarskega prostora (EGP) uveljavljale omejitve pri zaposlovanju slovenskih delavcev. Od 1. maja 2011 naprej se bodo slovenski delavci lahko prosto zaposlovali v vseh državah članicah EU in državah članicah EGP, kar pomeni, da za zaposlitev v teh državah ne bodo potrebovali delovnega dovoljenja.

(Skupno 16 obiskov, 1 današnjih obiskov)