Na Dunaju se je v torek, 17. julija, odvijalo neformalno srečanje ministrov za konkurenčnost (raziskave), ki se ga je udeležil državni sekretar Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport dr. Tomaž Boh. Udeleženci so na srečanju prvič izmenjali mnenja o predlogu novega, devetega, programa za raziskave in inovacije Obzorje Evropa, ki bo v obdobju 2021-2027 nasledil program Obzorje 2020. Udeleženci so v razpravi izmenjali osnovne poglede na strukturo, cilje in splošne vsebine ter se pri tem osredotočili na vprašanja strateškega načrtovanja v novem programu.

Dr. Tomaž Boh je na srečanju izpostavil, da Slovenija podpira zasledovanje načela odličnosti v programu Obzorje Evropa. Zavzel se je za dvofazni postopek pri pripravi strateškega programa, kjer so države članice in Evropska komisija ključne za ustrezen dogovor glede osnutka programa. Nato pa je v razpravo potrebno vključiti še ostale EU deležnike in širšo javnost, je poudaril dr. Boh.

Na področju inovacij Slovenija podpira ekosistemski pristop, ki ga sicer v predlogu programa Obzorje Evropa ni zaznati. Pozdravlja pa tendenco novega programa, ki želi vanj pritegniti čim več akterjev iz Evrope. Ob tem bi morali nujno uvesti dodatne rešitve, ki bi spodbujale povezave ter raziskovalno in inovacijsko sodelovanje, je opozoril državni sekretar dr. Tomaž Boh. Obenem pa izrazil zadržanost Slovenije do možnosti ne-projektnega financiranja stroškov delovanja univerz ali raziskovalnih infrastruktur v programu Obzorje Evropa.

Vir: MIZŠ, 17. 7. 2018

 
(Skupno 29 obiskov, 1 današnjih obiskov)