Pedagoški inštitut vas vljudno vabi na novinarsko konferenco ob predstavitvi rezultatov mednarodne raziskave PISA 2015, ki bo v torek, 6. decembra 2016, ob 11.00 v sejni sobi Pedagoškega inštituta (Gerbičeva 62, 1000 Ljubljana).

Raziskava PISA zbira podatke o znanjih in spretnostih 15-letnih učenk in učencev, ki jih sodelujoče države smatrajo za ključne za nadaljnje uspešno izobraževanje in aktivno sodelovanje v družbi, pri čemer pa ni nujno, da ta znanja učenci in učenke pridobijo le v šoli. Raziskava se osredotoča na sposobnost mladih, da svoja znanja in spretnosti uporabijo za soočanje z realnimi vsakdanjimi izzivi.

Leta 2015 je bilo poudarjeno področje preverjanja v raziskavi naravoslovna pismenost, bralna in matematična pismenost pa sta bili v preizkusih predstavljeni z manjšim številom nalog.

Na tiskovni konferenci bodo prikazane prve mednarodne primerjave dosežkov slovenskih učenk in učencev ter trendi teh rezultatov od leta 2006 naprej, ko je Slovenija prvič sodelovala v raziskavi PISA. Predstavili bodo, katera so močna in šibka vsebinska in kognitivna področja znanja učenk in učencev po svetu in pri nas in kakšna so njihova stališča do učenja naravoslovja.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:
– dr. Igor Ž. Žagar, direktor Pedagoškega inštituta, z uvodnim nagovorom,
– dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki bo podala širši pogled na raziskavo,
– dr. Mojca Štraus, nacionalna koordinatorka PISE za Slovenijo, ki bo predstavila rezultate raziskave PISA 2015,
– na vaša vprašanja pa bosta odgovarjali tudi Klaudija Šterman Ivančič in Simona Štigl, sodelavki pri raziskavi PISA.

Novinarsko konferenco bo možno spremljati tudi v živo preko spletnega prenosa na spletni povezavi: https://vox.arnes.si/pei_si-pisa2015/

Istočasno bodo rezultate raziskave predstavili v mnogih drugih državah po svetu in v več centrih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj, ki krovno koordinira raziskavo.

Vir: PI, 28.11.2016

 

(Skupno 40 obiskov, 1 današnjih obiskov)